Lucram la noua versiune a site-ului, de aceea informatiile nu sunt actualizate. Intre timp poti citi articolele pe care le-am scris in ultimii 4 ani iar noi promitem sa
revenim cat mai curand cu o noua interfata si, evident, cu articole la zi. Lucram in paralel atat la relansarea site-ului, cat si la organizarea Galei Premiilor eCommerce.

 
UTILIZAREA CARDURILOR
Cardurile fac parte deja din viata de zi cu zi a romanilor, la ora actuala existand peste 9 milioane de carduri bancare.   ...detalii
RECOMANDAREA Link2eCommerce
CartePremium - librarie online si giftshop cu livrare 100% gratuita pentru clientii care aleg plata online   ...detalii
CONSULTANTA IN COMERTUL ELECTRONIC
Intra acum in comertul electronic! Nu este un “hei rup-ism” si nici un sfat optimist. Statisticile arata ca numarul   ...detalii
Sign-up
Beneficiile autentificarii si formularul de inscriere
 
Link2eCommerce Home E-Commerce
Articole si analize despre comertul electronic
Online Advertising & PR Legislatie Internet Off Topic Evenimente Despre noi Contact
July 2024
 LMMJ VSD 
 1234567 
 891011121314 
 15161718192021 
 22232425262728 
 293031

Cine este si ce isi propune ANEC?

  [de Andrei RADU]

Asociatia Nationala pentru E-Commerce (ANEC) a fost infiintata la data de 16.03.2007 (data atribuirii Certificatului de Inregistrare Fiscala), avandu-i drept membri fondatori pe Andrei Radu (Link 2 eCommerce) si Liviu Taloi (SiteAudit). Asociatia a fost creata ca urmare a discutiilor purtate cu cei direct implicati in domeniu, ce au simtit nevoia infiintarii unui organism de profil care sa le reprezinte interesele. ANEC s-a nascut, deci, ca organizatie non-guvernamentala si non-profit, fiind o asociatie profesionala cu scopul principal de a promova si dezvolta industria de comert electronic din Romania.

Ca membru fondator, am avut indoieli atunci cand am luat decizia de a infiinta ANEC, din doua considerente principale:

1. nu am avut niciodata o parere foarte buna despre asociatii (si cred ca nu sunt singurul). De ce? Pentru ca majoritatea asociatiilor cu care am intrat in contact/am lucrat, exista doar de dragul de a exista fara sa faca mare lucru, ci doar sa perceapa cotizatii membrilor. Nu vreau sa dau exemple concrete - cred ca le stim cu totii. Cand am hotarat punerea pe picioare a ANEC, am pornit la drum cu inima stransa pentru ca nu imi doresc ca aceasta asociatie sa fiinteze doar scriptic si sa nu faca nimic (sau sa faca prea putin). Din start, am plecat cu acest handicap al perceptiei industriei vis-a-vis de un ONG.

2. eram convins ca vor exista suspiciuni de tipul: “sigur aveti voi un interes, cata vreme ati facut o asociatie”… Suspiciuni pe care, de altfel, nu le pot condamna - ne sunt specifice tuturor. Nici nu le pot invalida pentru ca, oricum, nu m-ar crede nimeni. Cert este ca am infiintat ANEC si am incercat sa fac acest organism functional din punct de vedere juridic in cel mai scurt timp. Asta pentru ca am analizat situatii similare in cazul asociatiilor de profil - asociatii care s-au nascut greu din cauza neintelegerilor dintre membri. Am incercat sa evit aceste delay-uri si sa fac din ANEC un ONG functional in cel mai scurt timp. Nu am creat asociatia pentru ca imi place sa fiu presedinte… am suficiente pe cap incat sa ma mai leg fara sa ma doara, iar din ANEC nu mi-am propus sa ma imbogatesc. Drept pentru care, inainte de a vorbi despre ce imi doresc de la ANEC, afirm public ca voi ceda postul de conducere in orice moment, daca asa vor dori si hotari membrii. Fapt valabil si in cazul colegului meu fondator - Liviu Taloi. Chiar daca acest lucru se va intampla, personal, voi fi fericit. Cei care vor avea functii executive au deja un ONG functional la dispozitie si nu vor mai trebui sa piarda timp si energie in discutii contradictorii.

Revenind la ANEC, acum o saptamana de zile (mai exact joi, 24 ianuarie 2008) a avut loc prima intalnire cu potentialii membri care au manifestat interes fata de asociatie. Am discutat pret de aproape 3 ore despre problemele intampinate de magazinele online si despre cum ar putea ANEC, ca organism reprezentativ pentru industrie, sa le solutioneze. In opinia mea, cheia succesului este data de un cumul de forte - de mai multe companii (magazine) care sa traga in aceeasi directie. Daca unul va zice hais si altul cea, nu se va intampla nimic. A fost un punct de vedere agreat de toti participantii (puteti vedea lista magazinelor prezente in blogroll).

Intalnirea de joi a insemnat un prim dialog deschis intre competitori si toti au cazut de acord asupra principalului obiectiv al ANEC: scopul asociatiei trebuie sa fie acela de a informa, promova si, astfel, dezvolta increderea in comertul electronic romanesc. Alte subiecte atinse in discutie (de asemenea, de o importanta majora) au fost:

- reglementari legislative clare in ceea ce priveste protectia consumatorului

- problema garantiilor la produse

- stocuri in timp real la furnizori

- lobby la firmele de curierat

- definitivari in ceea ce priveste legea returnarii produselor in 10 zile

- crearea unor reguli-cadru de catre ANEC in privinta derularii activitatii magazin - furnizor

- mediatizarea de catre ANEC a cifrelor din piata, ca sursa credibila, evitand astfel speculatiile de orice tip.

Asa cum am spus-o si joi, afirm public si acum: ANEC nu va fi niciodata trimisul Domnului pe pamant in ceea ce priveste industria de comert electronic. Mi-au displacut dintotdeauna lucrurile de tipul: “facem si dregem, nu mai e nimeni ca noi”… Incerc sa fiu realist si sa explic: “asta se poate face, asta nu”. ANEC poate sa promoveze comertul electronic si sa creasca increderea utilizatorilor in acest domeniu. Dar ANEC nu poate, de pilda, sa oblige magazinul X care face dumping in privinta preturilor, sa vanda mai scump. Asta este o chestiune la care ne-ar sari in cap Consiliul Concurentei si, pana la urma, traim in democratie si fiecare e liber sa faca ce vrea cu business-ul lui.

ANEC nu s-a nascut pentru a revolutiona comertul electronic, ci pentru a fi un organism sustinut de cei care activeaza in domeniu. Numai prin forta celor care adera la ANEC, se pot schimba lucruri. Altfel, am sa fiu “mandru” ca am mai infiintat un “ceva” si-atat.

Poate unii din voi vor interpreta acest post usor pesimist. Nu trebuie! Nu e pesimist, ci realist. ANEC este o asociatie care (citez din statut) isi propune ca obiective:

- elaboreaza si implementeaza programe la nivel local si national menite sa promoveze Comertul Electronic in randul mediului de afaceri din Romania;
- dezvolta proiecte si initiatiaza programe educationale la nivel national de popularizare a Comertului Electronic in randul utilizatorilor;
- promoveaza actiunile si initiativele regionale si internationale privind Comertul Electronic;
- promoveaza intiativele legislative in domeniul Comertului Electronic la nivelul tuturor autoritatilor si institutiilor publice locale si centrale, precum si agenti economici implicati in industrie (furnizori, magazine online, consumatori etc.);
- elaboreaza coduri de conduita, standarde de calitate si excelenta privind Comertul Electronic;
- apara, reprezinta si promoveaza interesele membrilor sai in conformitate cu scopul asociatiei;
- promoveaza interesele asociatiei in fata organismelor si organizatiillor nationale si internationale;
- contribuie la dezvoltarea Comertului Electronic in Romania prin derularea de activitati menite sa impulsioneze piata, sa ridice standardele industriei si sa creasca increderea consumatorilor finali in tranzactionarea din mediul online;
- organizeaza si promoveaza mediul contactelor profesionale si comerciale in domeniu;
- promoveaza mijloacele de plata electronice in vederea obisnuirii consumatorilor cu utilizarea cardurilor atat la punctele de vanzare, cat si in tranzactiile online;
- desfasoara activitati permanente de informare a pietei.

M-as bucura sa fiu inteles corect in ceea ce priveste scopul ANEC. Asociatia pe care am infiintat-o impreuna cu Liviu nu va aduce bani mai multi magazinelor online prin simplul fapt ca vor plati o cotizatie. ANEC incearca doar sa dezvolte piata, iar daca piata se dezvolta, automat, felia fiecarui magazin in parte va fi mai mare. BTW (pentru cei care gandesc ca am facut asociatia pentru a trai din cotizatii), nu am stabilit nici macar nivelul acestor cotizatii. Am considerat ca firesc este ca taxele sa le stabilim impreuna cu membrii - si nu oricum - ci in functie de ceea ce ne propunem sa facem.

Concluzionand… ANEC exista. Depinde doar de voi, cei care aveti activitate in domeniu, daca va doriti sau nu aceasta asociatie. Noi am infiintat-o si, cel putin din punctul asta de vedere, am realizat ceva. Daca vreti sa facem ANEC o asociatie functionala, o facem doar cu sprijinul vostru. Am scris ceea ce ne propunem, v-am oferit toate elementele necesare in a lua o decizie. Sunteti singurii care vor hotari. Cine vrea sa fie membru ANEC? (autor Andrei RADU)

 

UPDATE: De la publicarea acestui post pe site-ul www.anec.ro, si-au exprimat intentia de a fi membrii ANEC 15 persoane. Ii rog sa imi scrie un e-mail la andrei.radu@linkmagazine.ro pentru a le trimite cererea de adeziune.

... afiseaza toate articolele
Poll

Poll

Cat ati cheltuit pentru un cadou cumparat online?
Sub 10 lei
Intre 10 si 50 lei
Intre 50 si 100 lei
Intre 100 si 150 lei
Intre 150 si 200 lei
Intre 200 si 300 lei
Peste 300 lei