Lucram la noua versiune a site-ului, de aceea informatiile nu sunt actualizate. Intre timp poti citi articolele pe care le-am scris in ultimii 4 ani iar noi promitem sa
revenim cat mai curand cu o noua interfata si, evident, cu articole la zi. Lucram in paralel atat la relansarea site-ului, cat si la organizarea Galei Premiilor eCommerce.

 
UTILIZAREA CARDURILOR
Cardurile fac parte deja din viata de zi cu zi a romanilor, la ora actuala existand peste 9 milioane de carduri bancare.   ...detalii
RECOMANDAREA Link2eCommerce
CartePremium - librarie online si giftshop cu livrare 100% gratuita pentru clientii care aleg plata online   ...detalii
CONSULTANTA IN COMERTUL ELECTRONIC
Intra acum in comertul electronic! Nu este un “hei rup-ism” si nici un sfat optimist. Statisticile arata ca numarul   ...detalii
Sign-up
Beneficiile autentificarii si formularul de inscriere
 
Link2eCommerce Home E-Commerce
Articole si analize despre comertul electronic
Online Advertising & PR Legislatie Internet Off Topic Evenimente Despre noi Contact
July 2024
 LMMJ VSD 
 1234567 
 891011121314 
 15161718192021 
 22232425262728 
 293031

Colaborari asociative pentru promovarea Internetului

  [de Adela DANCIU / Camera Deputatilor]

Forumul pentru Guvernarea Internetului (IGF) a fost creat pentru a oferi un cadru de discutii si a primit un mandat explicit in sensul facilitarii dialogului intre partile implicate sau care au un interes in politicile ce privesc Internetul. Si, intr-adevar, la prima sa editie de la Atena (2006) s-a discutat mult. Fapt apreciat de unii participanti, care au vazut in dialogul deschis purtat nu numai in cadrul seminariilor, dar si in plen, intre reprezentanti ai guvernelor, societatii civile, organizatiilor internationale, mediului de afaceri, un succes al acestei intalniri si o promisiune pentru un consens in viitor. Sau mai putin apreciat de altii, adepti ai unor actiuni concrete sau care se asteptau la un eveniment mai apropiat de tipicul unei conferinte ONU, unde formalismul este menit sa conduca discutiile catre adoptarea unei pozitii comune.
 
Totusi, din aceste discutii purtate inainte, in timpul si dupa intalnirea propriu-zisa si beneficiind tocmai de cadrul relaxat de la Atena, a reiesit un rezultat recunoscut si apreciat de toata lumea – asa-numitele „coalitii dinamice” (Dynamic Coalitions). Lista coalitiilor infiintate, precum si propuneri de noi asocieri se gasesc pe pagina comunitatii IGF - http://igf2006.info.
 
Aceste coalitii s-au format oarecum ad-hoc, reunind ONG-uri (nationale sau internationale), guverne, organizatii internationale, firme, centre universitare in jurul unei idei. Dezbaterile prilejuite de WSIS au ridicat probleme importante cum ar fi drepturile de proprietate intelectuala, cenzura in Internet, managementul DNS etc. si au  scos, totodata, la iveala dezacorduri majore. Medierea acestora a cazut in sarcina IGF, iar  participantii au identificat probleme comune, pe care intentioneaza sa le adreseze impreuna.
 
Prima anuntata a fost Coalitia Dinamica pentru Standarde Deschise (DOCS), care isi propune sa promoveze standardele tehnice deschise in IT atat pentru software, cat si pentru hardware.
 
A urmat o noua coalitie alcatuita in urma a doua workshop-uri avand ca subiect viata privata si care va analiza importanta anonimitatii pentru libertatea de expresie, politicile si standardele legale si tehnice referitoare la viata privata in Internet. 
 
O alta asociere, A2K@IGF, considerand ca Internetul este un mijloc esential pentru dezvoltare, educatie si libertate, isi propune sa promoveze accesul la cunoastere si libertatea de expresie, tinand cont in acelasi timp de drepturile de proprietate intelectuala. 
 
Libertatea de exprimare a mai fost abordata si de coalitia pentru libertatea media in Internet, precum si de cei care isi propun elaborarea unui document care sa prevada drepturile si obligatiile utilizatorului de Internet – o “charta” a drepturilor omului in Internet.
 
Un alt subiect care a coalizat este problema spam-ului, determinand aparitia StopSpamAlliance.org.
 
Ultima asociere inregistrata se refera la acces si conectivitate pentru comunitatile rurale, izolate sau dispersate, care isi propune sa promoveze solutii prin studii de caz si best practices si sa sustina principiul accesului universal.
Extinderea numarului coalitiilor a determinat si aparitia unui „grup de suport” care ofera instrumente si solutii de colaborare online pentru a inlesni consultarile si discutiile intre membri.
Dincolo de succesul pe care il vor avea sau nu aceste initiative, ceea ce entuziasmeaza si este unanim apreciat, este efortul de gasi solutii pentru probleme care afecteaza intreaga comunitate Internet de la nivelul de baza, al celor carora li se adreseaza si beneficiaza de acestea. Totodata, cooperarea in cadrul coalitiilor de pe baze egale a reprezentantilor intregului spectru de actori implicati in politicile avand ca obiect Internetul, reprezinta un model care ar putea fi replicat pentru orice alt subiect de interes general. Inspirat de arhitectura deschisa a Internetului, a carui calitate esentiala este facilitarea comunicarii, exemplul IGF si al colaborarii asociative poate constitui primul pas catre o noua forma de democratie, participativa, unde cei care suporta si aplica regulile sunt implicati direct si activ la elaborarea lor.
 
... afiseaza toate articolele
Poll

Poll

Cat ati cheltuit pentru un cadou cumparat online?
Sub 10 lei
Intre 10 si 50 lei
Intre 50 si 100 lei
Intre 100 si 150 lei
Intre 150 si 200 lei
Intre 200 si 300 lei
Peste 300 lei